Ik had laatst de kinderen op vrijdag naar school gebracht. Thuis maakte ik een kop thee. Schreef even in mijn journal en toen dook ik lekker achter mijn laptop. Ik had er zin in, want ik was bezig om een leuk concept uit te werken. Ik zat helemaal in de flow.

En toen ging mijn telefoon af. Mijn adem stokte even. Het was mijn collega. SHIT. Ik zou nu bij haar moeten zijn voor onze wandeldate. OEPS…

> Luister de podcast op Spotify

Waar zouden we zijn zonder digitaal?

Tja afspraken vergeten. Ik ben er niet trots op maar ik moet eerlijk bekennen dat me dit nog wel eens gebeurd. Ik ben wel eens de kapper vergeten. En bijna ook een keer de verjaardag van mijn neefje. Op de valreep kwam ik daar nog op tijd achter.

Je snapt dat ik bij deze afspraken dus vergeten was om een alarm te zetten. Waar zouden we zijn zonder onze digitale agenda? 

Maar is digitaal de heilige graal voor alles? Of schieten we met zijn allen een beetje door?

Ik lees op dit moment het boek ‘Grip – het geheim van slimmer werken’. Geschreven door oud-blende medewerker Rick Pastoor.  

Rick Pastoor heeft dit boek geschreven om mensen te helpen met slim werken. Want dat leren we niet op school. Op school leer je niet hoe je het beste met outlook kan werken. Of hoe je je agenda het beste kan managen. We doen maar wat. Toen ik begon met werken, 13 jaar geleden, had ik nog nooit met outlook gewerkt. Ik wist toen niet eens dat je mappen kon aanmaken in Outlook.

Je hoofd kan niet alles onthouden

In het boek deelt Rick Pastoor zijn werkwijze om slimmer te werken. In deel 1 van het boek legt hij stap voor stap uit hoe zijn methode werkt. Het allerbelangrijkste  is het vinden van het ideale externe systeem. Een 2e brein. Want je hoofd kan nou eenmaal niet alles onthouden. Dan zou bijna niemand op tijd op afspraken komen.

Ik heb via mijn werk een keer een training gehad van het bedrijf van Mark Tiggelaar. De schrijver van het boek focus. En zegt ook dat je brein een maximale capaciteit heeft. Net als een computer dus. Als de schijf vol is. Moet je ruimte maken. Door dingen uit de computer te halen. Zo is het met je hoofd dus ook. Je kan ruimte maken, door dingen uit je hoofd te halen en ergens ander te noteren.

Dus ja, Helemaal logisch dat je een extern systeem nodig hebt. Mijn probleem met de visie van Rick is dat hij wel een hele beperkte visie heeft over wat dat perfecte externe systeem dan is. Tijdens het lezen van zijn visie dacht ik alleen maar nee, nee, NEE! 

Want, volgens Rick is een digitaal extern systeem de enige goede optie. Dat verwacht natuurlijk ook van een digitaal minded persoon. Maar om er nou van uit te gaan dat een 100% digitale werkwijze dé werkwijze is, voor iedereen… Daar ben ik het dus absoluut niet mee eens. Ik ben daar eigenlijk heel erg tegen.

Digitaal is NIET de heilige graal

Het lijkt soms wel of digitaal de heilige graal is. Neem bijvoorbeeld apps. We hebben overal apps voor. Er zijn allerlei notitie apps. Er zijn apps speciaal voor to do’s. Apps om volgens het pomodoro systeem te werken. Er is zelf een app om de verleiding van andere apps te weerstaan zodat je met focus kan werken. O-VE-RAL is een app voor.

Maar ik wil helemaal niet alles digitaal doen. Sterker nog, ik wil zo min mogelijk digitaal doen. Want als het gaat om digitaal gaan er 3 dingen mis:

  1. Digitaal is niet het meest simpele systeem voor iedereen
  2. Eenmaal digitaal ben je veel sneller afgeleid. 
  3. Het is ongezond

Op zoek naar het meest simpele systeem

Digitaal kan heel simpel en handig zijn. Maar dat is niet altijd zo. Rick Pastoor zegt dus dat de basisvoorwaarde voor het ideale externe systeem is ‘dat systeem moet digitaal zijn’. Ik zeg, de basisvoorwaarde is dat het simpel is voor de gebruiker. En wat simpel is, is voor iedereen anders. Voor een IT’er of heel erg digitaal persoon is ‘digitaal’ waarschijnlijk simpel. Maar niet voor iedereen. Voor mij is pen en papier het meest simpel. En misschien voor jou ook wel. 

Mijn streven om zo min mogelijk digitaal te zijn. Tuurlijk is digitaal handig. Het is denk ik zelfs onmisbaar geworden. Ik gaf net al aan dat ik nergens zou zijn zonder de meldingen van mijn digitale agenda. En zonder e-mail wordt alles ook een stuk moeizamer.

Maar digitaal heeft ook een keerzijde. Want als je niet oplet wordt je een slaaf van de digitale tools. Email voelt namelijk ook vaak als een verplichting. We hebben het gevoel dat we iemand zo snel mogelijk moeten terug mailen. Of overal wat van moeten vinden. En door alle cc mails worden we ook nog eens overladen met extra mails die niet eens echt nuttig voor ons zijn. Dus ja digitaal is soms heel makkelijk. Maar niet altijd het meest makkelijk. 

Verleidingen weerstaan

De 2e reden dat ik digitaal niet zie als de heilige graal is dat je telefoon is een meester verleider. Beeld je in… Je ontgrendelt je scherm en daar staan de rode bolletjes al te springen om jouw aandacht. Je was van plan om je mail te bekijken. Maar de kans is groot dat je toch eerst even Instagram opent. En ja, dan is het einde zoek. Want hoe lang duurt het voordat je stopt met scrollen. En als je op het punt bent gekomen om te stoppen denk je waarschijnlijk ‘Wat was ik ook alweer van plan…’ 

Social apps zijn er op gericht om jouw aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Daar verdienen zij namelijk geld meer.

Op Netflix was ook een documentaire die hier over ging. ‘The social dilemma’. In deze documentaire laten ze oud medewerkers van bedrijven als Google, Facebook en Pinterest aan het woord. En niet zomaar medewerkers, maar hoge piefen. De president of Pinterest. Head of growth van Facebook, President of Facebook etc.. En stuk voor stuk staan ze niet meer achter het bedrijf waar ze gewerkt hebben. De reden: Ze vonden het niet meer verantwoord hoe de consument door psychologische trucjes verleid wordt om maar langer en langer op het social platform te blijven. Want dat is het business model van die platformen. Zorgen dat mensen zo lang mogelijk op de sociale blijven. Zodat ze zoveel mogelijk advertenties kunnen laten zien. Zodat ze dus geld verdienen.

En hoewel deze medewerkers zelf heel goed weten welke trukendoos er open wordt getrokken om mensen zo lang mogelijk op social media te houden. Lukte het ze vaak zelf niet om de social media te weerstaan. 

En daarnaast vindt ik het niet oké dat we veel minder echt contact hebben door die telefoons. Ik zag een keer op tv een gezin waarbij iedereen uit dat gezin tijdens het eten alleen maar op de telefoon zat te kijken. Mijn kids zijn nu 5 en 7. Mijn schrikbeeld is dat wij er over 5 jaar ook zo bij zitten. Dat gaat niet gebeuren. Maar het is wel de realiteit in sommige gezinnen. 

Ongezond

De laatste reden is dat alleen maar naar een scherm kijken gewoon heel ongezond.

  • het is niet goed voor je ogen
  • Je kan er nek- en rugklachten van krijgen 
  • Je kan er slaapproblemen door krijgen
  • En ook een verkeerd zelfbeeld

En de lijst is ongetwijfeld nog veel langer.

Dus lang verhaal kort. In mijn ogen is digitaal niet dé heilige graal. Het maakt ons leven voor een deel makkelijker. Maar voor een deel ook veel moeilijker. Zelf probeer ik vooral digitaal te gebruiken als het echt toegevoegde waarde heeft. Maar waar het kan ga ik voor analoog. En daarmee bedoel ik pen en papier.

Ik gebruik geen apps voor dingen waarvoor ik ook mijn notebook kan gebruiken. Dus ik heb geen app voor takenlijstjes. Als ik taken wil opschrijven doe ik dat in mijn notebook. Ik heb geen app voor dankbaarheid. Ik gebruik gewoon mijn notebook. Ik heb naast de app van mijn bank geen andere apps voor mijn financiën ik hou het bij in mijn notebook. Dus dat is privé.

En als het gaat om werk doe ik hetzelfde. Ik moet bijvoorbeeld regelmatig dingen uitwerken en presentaties maken. Ik schuif  dan mijn laptop naar achteren en pak vellen papier. Ik probeer zo vaak mogelijk mijn ideeën eerst te visualiseren met pen en papier. Soms werk ik een hele verhaallijnen uit op papier. En als ik helderheid heb, dan pas maak ik het digitaal in Word of Powerpoint.  

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om je eigen digitale gedrag eens onder de loep te nemen. Ik daag je ook graag uit om meer gebruik te maken van pen en papier privé en in je werk. Als je hiervoor nog een mooie dot grid notebook zoekt neem dan vooral een kijkje in mijn webshop www.onlydots.nl.

Abonneer je op ‘Pen, paper & podcast – dé podcast over de magie van pen en papier’.